AI in de rechtspraak: Hoe ver gaan we?

Vandaag las ik dit artikel op Tweakers (https://tweakers.net/nieuws/235850/rechtspraak-stelt-ai-strategie-vast-ziet-kansen-voor-beperkt-gebruik-van-ai.html), en het eerste waar ik aan moest denken? Die bedroevend slechte Stallone-film uit 1995: Judge Dredd!
Voor wie het nog niet wist: volgens de officiële Wikipedia-pagina is “Judge Dredd” namelijk:
“He is a ‘street judge’, empowered to summarily arrest, convict, sentence, and execute criminals.”
Een soort wandelende Trias Politica. Een door AI-geassisteerde politieagent/rechter die de straten ‘veilig’ maakt. Natuurlijk zonder oog voor het individu.
Vooralsnog maken strafzaken gelukkig maar een klein deel uit van de gehele druk op het Nederlandse rechtssysteem. AI zal daarom in eerste instantie worden ingezet bij het opstellen en verwerken van bijbehorende bureaucratie. Echter, ik kan niet anders dan denken hoe dit zich verder zal ontwikkelen.
Politieagenten die met AI-gestuurde beelden gezochte mensen herkennen middels gezichtsherkenning (shout-out naar Robocop), geautomatiseerde arrestaties en het snelste snelrecht ooit. Politiewapens die – “dankzij automatisering en veiligheidsregels” – niet werken op mensen die niet op een zwarte lijst staan, maar alleen op mensen die als crimineel zijn bestempeld? En wie bepaalt wie op die lijst komt? AI natuurlijk. Kun jij het je voorstellen?
Al met al geloof ik dat dit onze toekomst is. Echter, ik zet mij schrap voor de invulling van deze toekomst. Het is aan de mens om deze toekomst vorm te geven. En dat is misschien nog wel het engste.
