Deepfakes: onze nieuwe realiteit

Sinds kort zijn deepfakes een ware hype op Instagram en TikTok. Mijn algoritme toont me inmiddels voor ongeveer 50% door AI gegenereerde content. Stuk voor stuk zeer creatieve en vaak komische deepfakes – bijvoorbeeld van mensen die op straat worden geïnterviewd en de vreemdste dingen zeggen. Maar hoe onderscheiden we dit nog van echt? Nu lukt dat vaak nog wel, maar ik verwacht dat dit heel binnenkort niet meer mogelijk zal zijn. Deepfakes zijn gekomen om te blijven.

De stem en beeltenis van Arnold Schwarzenegger als je personal trainer, Johan Cruijff als je voetbalcoach of zelfs Adolf Hitler als je personal assistant – het is binnenkort allemaal mogelijk dankzij deepfakes. AI maakt met behulp van beeld- en geluidsmateriaal simulaties van een persoon die iets zegt of doet, op basis van een prompt. Nu is dat nog nieuw, kostbaar en exclusief, maar binnenkort is het mainstream. Zo is het mij (met Kling AI) gelukt om een opvallende deepfake video van mijzelf te maken waar ik een wapen lijk te trekken:

Toch heeft ook deze technologische zegen een donkere zijde. Je herinnert je vast nog wel de deepfakes die van presentatrice Welmoed Sijtsma werden gemaakt? Niet bepaald smaakvol. Maar ook dat is dus mogelijk. En opnieuw is het aan de mens om hierin een balans te vinden. Kwaadwillenden zullen er altijd zijn.

Hoe dan ook ben ik optimistisch en positief over de razendsnelle ontwikkelingen binnen AI. Stiekem droom ik al van AI op quantumcomputers. Misschien nog ver weg, maar kun je het je voorstellen? ChatGPT on steroids? Over welke deuren die ontwikkeling zal openen, zijn veel visionairs al wild aan het fantaseren. En ook ik kan niet wachten.

Metehan Kul is een ondernemer uit Vlaardingen met een achtergrond in communicatie en een brede interesse in technologie en ondernemen. Als eigenaar van LaMarka Digital helpt hij bedrijven digitaal groeien. Daarnaast is hij actief in de vastgoed- en automotivebranche.